Wat je moeten weten van de hoogste kerktorens in Nederland

Nederland heeft veel van de imposante bouwwerken waarvan de Dom, kerk of kathedraal,behoort tot één van de highlights van de stad. Je krijgt een overzicht van de hoogste kerktorens in Nederland en wat je moet weten over ze. De grens is gelegd bij 97 m.

De hoogste kerktoren van Nederland
In Utrecht ligt de Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland met 112 meter en 32 centimeter. Je hebt 465 trappen tot aan de top, je kan hier de 14 luidklokken bewonderen die allemaal hun eigen naam hebben. Deze ziijn ook de grootste van Nederland, die hun eigen naam hebben. De grootste klok is genaamd Salvator en de kleinste Adrianus. Jan uit Henegouwen is de eerste architect van de toren. Hij werd achtereenvolgens opgevolgd  door Godijn van Dormael uit Luik en Jan van den Doem.

De grafkelder van het Koninklijk Huis
In Delft heb je de nieuwe kerk. Het is een kerkgebouw met zijn 108,75 meter hoge toren. In Nederland is het na de Domtoren de hoogste kerktoren. In deze kerk is het  graftombe van Willem van Oranje. De grafkamer van het Koninklijk Huis is ook hier. Toen Willem van Oranje in 1584 overleed werd Breda bezet door de Spanjaarden. Men moest daarom opzoek naar een andere kerkhof. Daar zijn verblijf hier in Delft was is besloten zijn rustplaats de Nieuwe Kerk te maken. In het jaar 1623 is een  graftombe geplaats bij het graf.

De 18e eeuw verdwenen kerk
Op twee na is de Onze Lieve Vrouwetoren, een kerktoren in Amersfoort, de hoogste kerktoren in Nederland. Het bouwwerk is 98,33 meter hoog. Het is daarmee één van de meest in het oog lopende monumenten. De toren heeft de bijnaam “Lange Jan”. Nadat de kerk werd overgenomen door de protestanten werd het ook voor andere doelen gebruikt waaronder als laboratorium waar granaten werden gevuld. De kerk ontplofte in 1787 door een explosive in het laboratorium. De kerk raakte zwaar beschadigd en in 1806 is het besluit genomen om de bouwval af te breken. De omtrek van de kerk werd in 1986 in het plaveisel aangegeven na opgravingen en herinrichting van het Lieve Vrouwekerkhof.

Het Rijksmonument
De Rooms-katholieke kerk Sint-Vituskerk die gewijd is aan Sint Vitus heeft een toren van 98 m hoog en is de hoogste neogotische kerktoren van Nederland. Het is gelegen in Hilversum. Deze  kerk stamt uit 1892 en is nu een rijksmonument.

De Prinsenkapel
Een onderdeel van Onze-Lieve-Vrouwekerk in Breda bestaat uit de Prinsenkapel. Dit is het mausoleum van de Nederlandse koninklijke familie, de generatie van Nassau-Dillenburg. Het is het belangerijkste monument van Breda met een toren van 97 meter hoog.

Wil je meer weten over de hoogste kerktorens in Nederland maak dan contact met hovenier Eindhoven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *