De zes oudste middeleeuwse kerken in nederland

Kerkgebouwen zijn niet weg te denken monumenten in het Nederlandse landschap. In Nederland alleen zijn in de loop van de geschiedenis ruim 19.000 kerken gebouwd, waarvan nog ongeveer 7000 in gebruik zijn. De grootste kunstenaars en vakmensen werden door de tijd heen ingezet voor het ontwerp en de bouw van deze religieuze plaatsen die vol zijn van ons geschiedenis.

  1. De Engelse Hervormde kerk:De Engelse Hervormde kerk is een van de oudste gebouwen in Amsterdam. Het vindt zijn oorsprong van een Engelssprekende kerk dat gelieerd is aan de Church of Scotlanden. Het Begijnhof, een omsloten binnenplaats, was een 14e-eeuwse residentie voor de gezusters van de katholieke begijnen en de kerk werd oorspronkelijk opgericht als hun hofkapel.
  2. De Sint-Pieterkerk: De Sint-Pieterkerk is een romaanse kerk van de 13e eeuw gebouwd in de Friese plaats Grou. Al in de 13e eeuw werd de kerk groter. In de 15e eeuw werd de kerk verlengd naar het westen en verhoogd voor de tweede keer met baksteen. De huidige toren dateert uit de vroege 15e eeuw. Het monumentale pijporgel werd in 1853 gebouwd door L. van Dam & Zn. uit Leeuwarden. De Sint Pieterskerk in de Vaticaanstad was tot 1989 de grootste kerk ter wereld.
  3. Agneskerk (Goutum): De kerk werd vergroot en verhoogd met baksteen in de 15e eeuw en heeft een toren uit de dezelfde eeuw. De kerk was oorspronkelijk een rooms-katholieke kerk gewijd aan de heilige Agnes. Na de Reformatie is het overgegaan in een protestantse kerk. De Agneskerk is een rijksmonument. Een van mijn vrienden is een loodgieter hengelo, maar houdt enorm veel van middeleeuwse kerken. Hij is een van de bedenkers van dit artikel.
  4. De Burght kerk: (Den Burg)De hervormde kerk van Den Burg werd ongeveer 1400 gebouwd op de fundamenten van de Kei van een Romaanse kerk. Tijdens de opstand van de Georgiërs aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd de kerk ernstig beschadigd. Het markante gebouw werd onmiddellijk na de oorlog hersteld.
  5. Maria Magdalenakerk: De Parochiekerk van de Heilige Maria Magdalena is vervangen door een eerdere kerk gebouwd in de 12e eeuw, die waarschijnlijk stond op de locatie van het middenschip van de huidige kerk. In de 15e eeuw toen het gebied getransformeerd werd van een dorp in een stad, werd de kerk uitgebreid naar het Oosten. Het koor werd tussen 1455 en 1470 herbouwd.
  6. Abdij van Prüm: De abdij van Prüm is een kerk gebouwd voornamelijk in de 14e eeuw. De Benedictijn abdij werd oorspronkelijk opgericht in 975 door bisschop Ansfried. De oudste delen in het westelijke deel dateren uit ca. 1150. De abdij werd gesloten in 1797. Het werd gerestaureerd in 1860-1881 door Pierre Cuypers. Er is een beroemde mummie in de sarcofaag van glas in de crypte van de kerk gevestigd. In de abdij hebben verschillende beroemdheden geleefd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *